اسلام به تغذیه مناسب اهمیت ویژهای میدهد به طوری که آیه مبارکه «فلینظر الانسان الی طعامه» به خوبی نمایانگر این مطلب است که غذای انسان باید حلال، پاکیزه و مناسب باشد و روزهداری نیز میتواند با تغذیه مناسب از ماه رمضان را برای خود به بهترین نحو بگذرانند همچنین افراد با روزهداری صحیح میتوانند سموم را از بدن خارج کنند. از عادات غلط غذایی روزهداران این است که به دلیل تشنگی زیاد در هنگام شروع افطار آب سرد، شربتهای خیلی خنک و نوشابه مصرف میکنند که این کار موج بروز اختلالات گوارشی در آنها میشود. توصیه میشود که افراد در وعده افطار روزه خود را با آب گرم یا شیر ولرم باز کنند به دلیل اینکه دستگاه گوارش آمادگی پذیرش غذا را پیدا کند. در وعده افطار و سحر افراد میتوانند به جای استفاده از قندهای ساده از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این مواد ضمن کنترل اشتها از افت قند خون پیشگیری میکند. به طورکلی توصیه میشود در ماه مبارک رمضان به جای مصرف انواع شیرینیها مانند زولبیا و بامیه که حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی ( ویتامینها و املاح ) هستند از مواد غذایی طبیعی شیرین مانند خرما، کشمش و انواع میوه استفاده کنند. * روزه موجب سلامت روح و سلامت جسم میشود مرتضی صفوی، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار میدارد: روزه موجب سلامت روح و سلامت جسم میشود و در طول یک ماه رمضان همه سموم و مواد زائدی که در بدن تجمع کرده است، خارج میشود. به گفته وی سموم بدن فقط با گرسنگی و روزهداری از بدن خارج میشود و افراد که دچار چربی خون بالا و اضافه وزن هستند، روزه گرفتن برایشان بسیار مفید است. افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند روزهداری مشکلاشان را برطرف میکند. این متخصص تغذیه اضافه میکند: وعده سحر باید مانند وعده ناهار باشد و میتوان از انواع خورشتهای بدون چربی همچنین برنج همراه با حبوبات استفاده کرد همچنین مصرف انواع سبزی، میوه و سالاد در وعده سحر بسیار مفید است به دلیل اینکه مانع تشنگی افراد در طول روز میشود. * مصرف میوههای آبدار در وعده سحر مانع تشنگی در طول روز میشود صفوی میافزاید: میوههایی مانند هندوانه، هلو، آلو، زردآلو و گرمک سرشار از آب هستند و آب را به تدریج وارد بدن میکنند و مانع از تشنگی در روز میشوند در وعده سحر افراد از مصرف زولبیا، بامیه، شکلات، پولکی و شیرینیهای سرشار از قند است، باید پرهیز کنند به دلیل اینکه این مواد باعث گرسنگی زودهنگام در افراد میشود. وی میگوید: زمانی که قند ساده مصرف میشود انسولین به مقدار زیاد وارد خون میشود و همین امر موجب افت قند خون افراد میشود و سردردها در دوران روزه داری به همین دلیل است. علی شمس نورایی، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار داشت: ماه مبارک رمضان نه تنها ماه سلامت روح و تزکیه نفس است بلکه میتواند فرصت مناسبی برای تمرین تندرستی و اصلاح عادات غذایی باشد. * روزه داری موجب افزایش سیستم ایمنی بدن میشود به گفته وی تحقیقات نشان میدهد در صورت تغذیه مناسب در این ماه نه تنها مقاومت فرد روزهدار در برابر بیماریها کم نمیشود بلکه قدرت ایمنی بدن افزایش مییابد و این موضوع مستلزم داشتن برنامه غذایی مناسب است. وی میافزاید: فرد روزهدار در طول مدت چند ساعت از خوردن و آشامیدن محروم است اما حذف وعده غذایی ناهار به بدن اجازه میدهد که ذخایر نهفته انرژی در سلولهای چربی و سلولهای کبد آزاد شده و علاوه بر تأمین انرژی مورد نیاز سلولهای بدن به کاهش چربیهای اضافه بدن و دفع سموم و مواد زاید در چرخه متابولیسم بدن کمک شود. شمس نورایی میگوید: یکی از اثرات مثبت روزهداری کاهش روند پیری و افزایش امید به زندگی است که تحقیقات نشان میدهد که کاهش میزان دریافت مواد غذایی در پستانداران به طوری که بدن آنها دچار سوء تغذیه نشود یکی از بهترین روشهایی است که میتواند در افزایش طول عمر مؤثر باشد. این متخصص تغذیه ادامه میدهد: افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن و افزایش تولید هورمونها از اثرات بلند مدت روزهداری به شمار میروند که میتوان آنها را در افزایش سطح امید به زندگی مهم دانست.
-------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------